logo

TÜBİTAK Başkanı Mandal: “Mucit Ramazanlar yalnız değil”

TÜBİTAK Başkanı Mandal: “Mucit Ramazanlar yalnız değil”

TÜBİTAK Başkanı Mandal: “Mucit Ramazanlar yalnız değil”

HABER: ADEM ÜLKER

Yeni Asır’ın Türkiye’ye duyurduğu Mucit Ramazan haberinin ardından destek sözü veren TUBİTAK Başkanı Hasan Mandal Muğla’ya geldi. Mandal, mucit Ramzan Kargılı’yı yaşadığı elektrik ve internet olmayan evde ziyaret etti. Mandal, Ramzan’ın icatlarını inceledi, ihtiyaçları için okul müdürüne 20 bin lira aktardı.

Köyceğiz Anadolu İmam Hatip Lisesi son sınıf öğrencisi Ramazan Kargılı (18) ilçe merkezine 50 kilometre uzaklıkta, en yakın yerleşim yeri olan Çövenni Yaylası’na 5 kilometre uzaklıktaki Kozluca mevkiindeki elektrik, internet ve televizyonun olmadığı evlerinde kaynak suyuna bağlı olarak icatlar geliştirdi.

Birçok alet icat etti.

Güneş enerjisi ile çalışan çapa makinesi, su ile çalışan ağaç kesme makinesi, annesine kolaylık olsun diye yoğurt dövme ve biber ezme makinesi, güneş enerjisi ile çalışan, plastik yoğurt kovasından süpürge icat eden Ramazan’ın haberinin Yeni Asır’da yayınlanmasının ardından kendisiyle telefonla görüşen TUBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal Muğla’nın Köyceğiz ilçesine gelerek Ramazan’ı zor şartlarda yaşadığı evde ziyaret etti. Köyceğiz Kaymakamı Hasan Musab Okatan, Belediye Başkanı Kamil Ceylan ve İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre ile ÖNDER Muğla İl Temsilcisi Sefa Kara’nın da eşlik ettiği Mandal, imkansızlıklara rağmen başarılı çalışmalar yapan Ramazan Kargılı’yı tebrik etti.

“Selçuk Bayraktarı İdol olarak görüyorum”
Mecburiyetten mucit olduğunu tekrarlayan Ramazan’Kargılı, “Biz Türk milleti olarak hepimiz bir arada durursak mucitlerimiz, başkanlarımız, yönetimlerimiz, yönetenlerimiz hep beraber başaramayacağımız bir iş, aşamayacağımız hiçbir engel yoktur. İnşallah 2025-2030’lu yıllarda yüzde yüz yerli ve milli teknolojiye ulaşacağız. Emin adımlarla ilerleyeceğiz. İnşallah yüzde yüz olduğumuz sürece dışa bağımlılığımızı keseceğiz. Ben kıt imkanlarla bunları yapabildim. Sesimi duyarak buraya kadar gelen Sayın Başkanıma teşekkür ediyorum. Kendilerinin desteği ile daha iyi icatlar yapmaya gayret edeceğim” dedi, Selçuk Bayraktar’ı idol olarak gördüğünü söyledi.

Hedefi TÜBİTAK’ta çalışmak
Ramazan’a, “Bu sözlerini Bayraktar’a ileteceğim” diyen Mandal, “Ramazan Kargılı’nın hedefi gelecekte TÜBİTAK’ta çalışmak. Bizim için çok kıymetli geri bildirim. Biz her yıl 3.5 milyon gencimize ulaşmaya çalışıyoruz. Ülkemizin 81 ilinde her köşesinde. Bizim her zaman söylediğimiz, biz teknolojiyi kullanan değil teknolojiyi üreten ülke olacağız. Dolayısıyla Ramazan bunu çok erken yaşlarda annesinin evinin elektrikle olan ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalar yapmış. Bunu eksiklik olarak görmemiş çözüm üretirim noktasında bakmış ve gelmiş olduğu noktada ben çözüm üretebilirim diyor. Bu bizim için ve ülkemiz için çok kıymetli” diye konuştu.

TUBİTAK başkanı “Ramazanlar artık yalnız değil”
Mandal, “Milli teknoloji hamlesi bizim ana mottomuz. Bu ülkenin teknoloji üreten bir ülke haline gelmesi. Tabi ki okullarımız var ama hangi ortam olursa olsun, hangi sektör olursa olsun biz bunu yapabiliriz diyoruz ve bunu yapabileceğimizin en iyi örneklerinden biri de Ramazan. Ramazanlar yalnız değil, onun arkasından yeni nesiller de geliyor. Bizim de görevimiz ramazan gibi arkadaşlarımızı daha fazla üretken hale getirebilmek için üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.
Ramazan’a çeşitli hediyeler de veren Mandal, ihtiyaçlarının karşılanması için okul müdürü Behzat Ekici’ye ilk etapta 20 bin lira aktardıklarını açıkladı.

Etiketler: » » »
876 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ