logo

SENTPARK GENEL KOORDİNATÖRÜ ÖZMEN’DEN OTOPARK AÇIKLAMASI

SENTPARK GENEL KOORDİNATÖRÜ ÖZMEN’DEN OTOPARK AÇIKLAMASI

Sent Park Genel Kordinatörü Masum Özmen Muğla il geneli otoparklarla ilgili açıklama yaptı.

Özmen;”Muğla Büyükşehir Belediyesinin 2021 yılında hayata geçirdiği, Muğla ve ilçelerinde şehir içi trafik akışı düzenleme projesiyle şehir içi trafiğinde gözle görülür bir rahatlama sağlandı. Yeni trafik düzenlemesiyle şehir içindeki tıkanıklığa kalıcı çözüm getirildi. Şehir içinde akıcı bir trafiğin sağlanmasının en önemli ayaklarından birini ise yol üstü geçici parklanma alanları oluşturuyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesine ait olan park alanları, Ulaşım Koordinasyon Merkezinin (UKOME) 24.06.2020 tarihli ve 2020/5-194 sayılı kararı hükmüne istinaden, Muğla Büyükşehir Belediyesi Meclisi kararı ile tüm yol üstü otoparkları Sentinus İlaç San. Ve Tic. A.Ş. (SENTPARK) şirketimiz ile 1 yıldır 170 kişilik ekibimizle yönetmekteyiz. Bu sayı ciddi bir istihdam sağladığımızı gösterir. Henüz 1 yılımızı tamamladık ve önümüzdeki süreçte de kadromuzu güçlendirmek adına bizimle birlikte çalışmak isteyen vatandaşlarımız şirketimize başvuruda bulunabilir.

ŞEHİR İÇİ TRAFİK AKIŞI RAHATLADI

Muğla ve ilçelerinde şehir içi trafiğinde uygulanan yeni trafik akışı düzeniyle iş yerlerinin yoğunlukta olduğu caddelerde uzun süreli paklanmalar engellendi ve kısa süreli parklanmalara olanak sağlanarak vatandaşlar park yeri aramaktan kurtuldu ve alışveriş yapma imkanı sağlandı. Hastane çevrelerinde ise düzensiz ve uzun süreli parklanmalarla hastaneye tedavi amaçlı gelen insanların randevularına yetişemediği durumdan şu an vatandaşların park yeri aramadan direkt randevulara yetişebildiği bir uygulama söz konusu. Faaliyetlere devam ettiğimiz ana arterlerde bulunan yol üstü park alanları sayesinde; Turizmin lokomotifi olan, Türkiye’de en fazla kıyı şeridine sahip olan, Muğla’mızda uzun süreli parklanmanın önüne geçilmiş ve dışarıdan şehrimize turizm amaçlı gelen vatandaşların park yeri bulabilmesiyle esnaflarımız daha fazla müşteriye ulaşmıştır. Bu caddeler arasındaki bağlantı yollarında da tek yönlü akışın sağlanmasıyla Muğla ve ilçelerindeki şehir içi trafiğine girmek, sürücüler için işkence olmaktan çıkmıştır.

1 YILLIK SÜREÇTE TÜM BÖLGELERDE PARK SÜRELERİNE İLİŞKİN VERİLERİ PAYLAŞMAMIZ GEREKİRSE;

FARKLI ZAMANLARDA ALANLARIMIZA YAKLAŞIK                   2 MİLYON 233 BİN ARAÇ PARKLANMA YAPMIŞTIR. BU PARKLANMALARDA 1.093.935 PARKLANMA 15 DAKİKA’NIN ALTINDA OLDUĞU İÇİN ÜCRETSİZ GERÇEKLEŞMİŞTİR. 310.454 PARKLANMA 15 DK–30 DK ARASINDA GERÇEKLEŞMİŞTİR. 367.228 PARKLANMA       30 DK–60 DK ARASINDA GERÇEKLEŞMİŞTİR. 293.808 PARKLANMA 1 SAAT–2 SAAT ARASINDA GERÇEKLEŞMİŞTİR. 2 SAAT ÜZERİ PARKLANMALARIN SAYISI İSE 168.295 OLARAK KAYIT ALTINA ALINMIŞTIR.

ŞEHİRLERDE OTOPARK KÜLTÜRÜ OLUŞMALI

Gelişen Türkiye ve turizm cenneti Muğla’mızda artan araç sayısıyla birlikte otopark ihtiyacı da artıyor. Büyükşehirlerde bu sorun daha yoğun şekilde yaşanıyor. Muğla’da parkomatlı yol üzeri otoparklar, kapalı otoparklar, açık otoparklarla sürücülere alternatifli otopark uygulamaları ile hizmet veriliyor. Özellikle büyükşehirlerde vatandaşlar arasında da otopark kültürünün oluşması büyük önem taşıyor. Bu bağlamda sürücülerin kısa süreli park ihtiyaçları için yol üzeri, uzun süreli park ihtiyaçları için kapalı, açık veya ücretsiz park yerlerini tercih etmeleri bu kültürün oluşmasında önem arz etmektedir.

SENTPARK ÜCRET ÖDEMEYENLERİ TESPİT ETTİ

Kamuoyunda oluşan yanlış algı nedeniyle SENTPARK’ın işlettiği parkomatlı otopark yerlerinde uzun süreli park yapmalarına rağmen ücret ödemeyen sürücüler, şirket tarafından tek tek tespit edilmiş durumda. Bu sürücülerin hangi gün, hangi sokakta, kaç saat parklanma yaptıkları ve ne kadar borçları bulunduğunu gösterir FOTOĞRAFLI ve LOKASYON ETİKETLİ belgeler, idari takip departmanımızda hazırlanan listelerde yer alıyor. Yaptığımız bilgilendirmelerle sürücüler parkomat ücretlerini düzenli olarak ödemeli, borcu olanlar ise tarafımıza başvurmalıdır. Önümüzdeki süreçte ödeme yapmayan  bu sürücüler hakkında 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 163. maddesi gereğince yasal yollara başvuracağız. Bu kişilerin parkomat ücretini ödemedikleri gibi araçlarını başka şahıslara satmış olmaları da bu borçtan kurtulmalarına yetmeyecek. Bu sebeple 2. El araç alırken mutlaka borç sorgulamasını www.sentpark.com adresinden yapmaları oldukça önemli.

BORCUNU ÖDEMEK İSTEYENE KOLAYLIK SAĞLANACAK

Bu noktada iyi niyetli yaklaşımımızı her zaman gösterdik, park borcu bulunan sürücülerin tarafımıza başvurmalarını bekliyoruz. Haklarında yasal takip başlatılmadan önce borcunu ödemek için başvuran sürücülerden faiz alınmayacağı gibi ödeme şartlarında da kolaylık sağlanacak. Buna rağmen parkomatlı otopark borcunu ödememekte ısrar eden kişiler hakkında yasal süreç zaten 01 Kasım 2021 tarihinde kademeli olarak başlatılmıştı. Bu süreçte maalesef icra yoluyla alacaklarımız yasal artışlarıyla beraber Hukuk Müşavirlerimiz tarafından tahsil edilmiştir. İcra dosyasına itirazlar da olmuştur, yasal haklarımızı kullanmaktan çekinmeyeceğimizi ve araç kilitleme ve çektirme haklarımızı da artık kullanacağımızı ilan ederiz. Henüz icra takibine girmemiş alacaklarımızla ilgili, borçlular tarafımıza başvuru yapabilirler aksi halde önceki alacaklarımızı tahsil yöntemimizle bu kişilerden borçlar, yasal artışlarıyla beraber tahsil edilecektir. Borçlar yine www.sentpark.com adresinden sorgulanabildiği gibi ödeme ekranından anında yapılabilir.

YOL ÜZERİ PARKLANMA BİR İHTİYAÇ

Yol üzeri geçici park yerleri, şehirler ve araç sürücüleri için önemli bir ihtiyaç. Yol üzeri geçici park yerlerinin süreli ve ücretli olması ise kaçınılmaz. Aksi takdirde bundan hem esnaf, hem de alışverişe gelen vatandaşlar olumsuz etkileniyor. Yol üzeri park yeri olarak adlandırılan parkomatlı otopark uygulamasının amacı; trafik yoğunluğunu azaltarak, yaşam kalitesini artırmak, park alışkanlıklarını düzenlemek, yanlış park durumlarının sayısını, otopark arama süreleri ile gürültü, ses ve çevre kirliliğini azaltmak, ayrıca uzun süreli park edilerek cadde ve sokakların işgal edilmesini önlemek, kısa süreli park etmek isteyen sürücülere (alışveriş vs.) daha rahat park etme imkanı sunmak, yasa dışı yollar ve yöntemler ile otopark ücretlerinin tahsil edildiği yerlerin oluşmasını önlemek, park yeri ararken kaybedilen zaman ve yakıt israfının önlenerek, genel anlamda trafik düzenini sağlamak şeklinde açıklanıyor. www.sentpark.com internet sitemizden “LOKASYONLAR” menümüz incelendiğinde cihazlarımızla entegre çalışan  dolu/boş park alanları görülebilir ve gidilmek istenilen cadde ya da sokaktaki trafik yoğunluğu ve park yoğunluğu görülebilir. Hem park yeri bulmak kolaylaşır, hem de yakıt tasarrufu yapılabilir.

PARKLANMA ÜCRETİNİ ÖDEMEYENLER

Yeni trafik akışı düzenlemesinin uzun vadede sonuçlarının alınmasına devam edilebilmesi için yol üzeri geçici park yerleri büyük önem taşıyor. Bu uygulama ile sürücüler ilk 15 dakika için ücret ödemiyor ve işlerini hızlıca halledebiliyor. Ancak parkomatlı otopark yerlerinde uzun süre park eden sürücüler ücret ödemedikleri gibi kısa süreli park edecek başka sürücülerin de hakkını elinden alıyor. Bu kişiler yüzünden kısa süreli park yapma ihtiyacı duyan sürücüler, park yeri bulmakta zorlanıyor. Kısa süreli park yapıp alışveriş yapmak isteyen müşterilerinin park yeri bulamaması sebebiyle esnaflarımız ticari kayıp yaşıyor. Bu durum gereksiz yakıt tüketimine ve hava kirliliğine de yol açıyor.

ÜCRET ÖDEMEYİN DİYENLERE ALDIRIŞ ETMEYİN

Şirketimizin yol üzeri geçici park yerlerinden ücret almasının yasal olmadığına dair yapılan dayanaksız açıklamalar da bazı sürücülerin parkomatlı otopark yerlerini gün boyu işgal etmesine neden oluyor. Bu kişiler park yerinden ayrılırken ödemeleri gereken ücreti de bu gerekçelerle ödemiyor. Oysa Büyükşehir ile iş birliği içerisinde olan SENTPARK, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 7/f maddesi ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 79. maddesinin kendisine verdiği yetkiye dayanarak parkomatlı otopark hizmetini veriyor. Ek olarak, Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi’nde yer alan 22.02.2018 tarihli 30340 sayılı Resmi Gazete’nin “4. Maddesinin Ö bendinde” yer alan Yol üstü otoparkı yapılacak yerler ile yapımına ve işletilmesine ilişkin usul ve esaslar, büyükşehir belediyelerinde UKOME, diğer belediyelerde yerel trafik/ulaşım komisyonu kararı alınarak idarelerce belirlenir, buna göre yol üstü otopark düzenlemeleri, uygulaması ve işletmesi yapılır.” Açıklama ise işin yasallığını ortaya koymaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığının şirketimize zimmetlediği yazar kasa pos cihazı ile hizmet veren çalışma arkadaşlarımızın tümünün parkomat görevlisi (SGK MESLEK KODU 9629.07) ünvanıyla sigortası yapılmıştır. Ayrıca bütün çalışma arkadaşlarımız, iş sağlığı ve güvenliği eğitim sertifikası ile yasal bir şekilde hizmet vermeye devam edecektir.

DANIŞTAY’IN KESİN KARARI VAR

Bazı yayın organlarında yer alan “belediyelerin yol üzeri park yerlerinden ücret alamayacağına dair mahkeme kararı olduğu” bilgisi de gerçeği yansıtmıyor. Bu ve benzeri kararlar; “Trafik akışının engellenmesinin söz konusu olabileceği caddeleri” kapsıyor. Bunun dışındaki caddelerden belediyelerin veya yetki verdikleri kurumların park ücreti alabileceğine dair Danıştay’ın kesin kararı bulunuyor. Danıştay 8. Dairesi Başkanlığı, 2015 yılında aldığı kararla (E:2015/3515, K:2015/9956 sayılı karar) yol üzeri geçici park yerlerinden ücret alma yetkisinin belediyelerde veya yetki verdikleri kurumlarda olduğunu ifade ediyor.

SAMSUN’DA MAHKEMEDEN ÖRNEK KARAR

Bununla ilgili son olarak Mart/2017 ayında Samsun 4. Asliye Hukuk Mahkemesinin otopark ücretini geri almak isteyen bir kişiyle ilgili aldığı karar emsal teşkil edecek nitelikte. Samsun’da bir vatandaş “icra baskısı altında” ödediğini iddia ettiği birikmiş park borcu ücretinin kendisine geri ödenmesi için mahkemeye başvuruyor. Samsun 4. Asliye Mahkemesi ise alınan ücretin yasal olduğuna ve vatandaşa iadesinin gerekmediğine, üstelik de “itiraz yolu kapalı” olmak üzere karar veriyor. Böylece söz konusu vatandaş park borcu ücretinin yanı sıra açtığı mahkemeyi kaybettiği için yargılama ücretlerini de ödemek zorunda kalıyor.” dedi.

Etiketler: » » »
513 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ