logo

MUĞLA DA LAPAROSKOPİK AMELİYAT

MUĞLA DA LAPAROSKOPİK AMELİYAT

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesinde İlk Kez Laparoskopik Whipple Ameliyatı Yapıldı.

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Murat Urkan, Op. Dr. Cem Dönmez, Op. Dr. Asım Onur, Op. Dr. Sercan Subaşı tarafından Prof. Dr. Mehmet Fatih Can önderliğinde ilk kez Laparoskopik Pankreatikoduodenektomi (Whipple) ameliyatı gerçekleştirildi.

Pankreas kanseri, dünyada en sık ölüme yol açan 4. kanser türüdür. Pankreasın en çok baş kısmında gelişir. Tedavisinde hem cerrahi hem de kemoterapinin yeri önemlidir. Pankreasın baş kısmına yerleşmiş kanser, tümör veya kistler nedeniyle yapılan Whipple ameliyatıdır. Whipple ameliyatı; pankreas başı, safra yolunun son kısmı, on iki parmak bağırsağı ve safra, pankreas sıvılarının on iki parmak bağırsağa döküldüğü alandan kaynaklanan kanserlerin tedavisinde başvurulan bir ameliyattır. Çoğunlukla bu karmaşık bölgenin kanserlerinin tedavisi için başvurulan bir tedavi yöntemidir. Üç organın birleşim yerindeki kavşaktan (pankreas, on iki parmak bağırsağı ve safra yolu) gelişen kanserlerin tedavisinde bu üç organın birbirinden ayrılarak ameliyat edilmesi mümkün olmadığından bu bölgedeki kitlelerde bu kavşak bir bütün olarak çıkarılır. Whipple ameliyatı, genel cerrahi ameliyatları içerisinde özel tekniklerin kullanıldığı, komplike ve en karmaşık ameliyatlardan biridir. Günümüzde çoğu pankreas ameliyatı açık yöntemle yapılmaktadır. İleri seviyede laparoskopik cerrahi deneyimi olan merkezlerin bir kısmında, uygun hastalar için Whipple ameliyatı Kapalı (Laparoskopik) olarak yapılabilmektedir. 62 yaşında sarılık şikayetiyle takibe alınan hastanın gerekli ameliyat öncesi hazırlıkları yapılarak laparaskopik ameliyat gerçekleştirildi.Başarıyla gerçekleştirilen ameliyat sonrası kendisini daha iyi hisseden ve şifa ile taburcu olan hastamız süreçte emeği geçen tüm ekibe teşekkür etti.Pankreas ameliyatları laparoskopik yöntemlerle gerçekleştirildiğinde hastaların hastanede yatış süreleri kısalmakta, daha az ağrı ve daha küçük bir ameliyat izi ile tedavi mümkün olmaktadır.

Başhekim Doç. Dr. Turhan Togan’da yapılan ameliyat ile ilgili olarak “Kurumumuzda böylesi özellikli ve zor bir ameliyatı gerçekleştiren tüm ekibe teşekkür ediyorum; devam eden pandemi şartlarında, Bakanlığımızın sağlık politikaları kapsamında Muğla yöresinde halkımıza sunulan sağlık hizmetlerine her gün bir yenisini daha eklemenin mutluğunu yaşadığını” ifade etti.

Etiketler: » » »
666 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ