logo

MENTEŞE’NİN LAVANTA KOKULU KÖYÜ SEZONA HAZIR

MENTEŞE’NİN LAVANTA KOKULU KÖYÜ SEZONA HAZIR

MENTEŞE’NİN LAVANTA KOKULU KÖYÜ SEZONA HAZIR

Haziran ayında çiçeklenen, ay sonunda ise tamamen mor renge bürünen lavanta sezonu, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün katılımı ile lavanta kokulu köy olarak bilinen Yerkesik Yeniköy Mahallesinde açıldı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 2019 yılında koku vadisi projesi kapsamında Menteşe İlçesi Yerkesik Yeniköy Mahallesinde 5 dönüm üzerine 1850 lavanta fidesi dikildi. Proje kapsamında ayrıca mahallenin ana caddesindeki evlerin duvarları lavanta figürleri ile boyandı. Geçen sene çok sayıda ziyaretçi, lavanta kokulu köyü ziyaret etmişti. Yerkesik Yeniköy’de bu sene de hazırlıklar tamamlandı.

“KADININ SAHİPLENDİĞİ PROJE GELECEĞE TAŞINIR”
Fotoğraf çekimleri için de yaygın olarak kullanılan köyde gerçekleştirilen lavanta sezonu açılışı etkinliğinde konuşan Başkan Gürün, “Sevgili muhtarım bu işe gönülden inanıyor. Muğla sadece turizm kenti değil. Muğla yarı yarıya tarım ve hayvancılık kenti. Kırsalda üreticimiz bütün güçlüklere rağmen köyünü ve toprağını terketmiyor. En büyük sorunumuz ise genç neslin kıyılara ve kent merkezlerine giderek topraklarını terketmeye başlamasıydı. Bizim toprağın ne kadar önemli olduğunu anlatmamız gerekiyordu. Bu nedenle büyükşehir olarak tarıma olağanüstü önem verdik. Burada bir koku vadisi projesi hazırladık. Diktik, yağını sıktırdık ve onun ne kadar para ettiğini, dönüm başı ne kadar kazanıldığını halka anlattık. Özellikle kadınlardan oluşan kooperatif kurduk. Kadınlarımız inanırsa adam da ona katılıyor. Kadının sahiplendiği bir proje geleceğe doğru taşınıyor” dedi.

“KÖYLÜ GELENLERİN TALEPLERİNE GÖRE GİRİŞİMLERDE BULUNACAK”
Gürün, “Şehirlerde göğü göremeyen insanlar buralara geldiği zaman olağanüstü keyif alıyorlar. Bu konseptle köy, yavaş yavaş hiç hayal edemeyeceğimiz kadar talep görecek. Burada tarım ve kırsal turizmi gelişecek. Adım adım ilerliyoruz. Geçen sene pandemi olmasaydı, gelişimi gözlemleyebilecektik. Fakat pandemi engel oldu. Bu sene talep artacak. Buraya gelenlerin talepleri olacak. Şu yokmu, bu yokmu diyecekler. Sizler onların taleplerine göre girişimlerde bulunacaksınız” diye konuştu.

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, “Ülkemizde uygulanan politikalar nedeniyle tarımın köylerde bitiğini, köyden kente göç sonucu işsizlik meydana geldiğini uzun süredir görüyoruz. Kırsaldan göçü önlemeye yönelik büyükşehirin çalışmalarını takdir ediyorum. Lavanta bahçeleri için insanlar Isparta’ya gidiyor. Sosyal medyada lavanta bahçelerini gören turistler oralara akın ediyor. Burası da aynı şekilde turistleri çekecektir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Lavanta kokulu köyün muhtarı Nevike Öçalan ise, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Altar zeyhan

Etiketler: » » » »
692 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ